Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή ευχαριστεί δημόσια τον κύριο Νίκο Κουφό!

Άμεση λύση σε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Βαμβακούς έδωσε ο διοικητής των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, κύριος Νίκος Κουφός, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Ζωή για τακτική επίσκεψη ιατρού στο οικείο χωριό.
Ο Σύλλογος, μετά τις πρόσφατες ανακατατάξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, έθεσε ως άμεση προτεραιότητά του τη διευθέτηση του εν λόγω μείζονος ζητήματος. Ως εκ τούτου, επεδίωξε μία συνάντηση με το διοικητή των δύο νοσοκομείων του νομού, ώστε να του γνωστοποιήσει το θέμα και να διεκδικήσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στη Βαμβακού.
Ο κύριος Κουφός πρόθυμα δέχτηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο της “Νέα Ζωής”, Χάρη Βασιλάκο, ο οποίος του παρέδωσε και σχετική επιστολή. Η κουβέντα κρίθηκε άκρως εποικοδομητική και μάλιστα, ο κύριος διοικητής έδωσε κι εγγράφως τη διαβεβαίωσή του ότι θα επιληφθεί του θέματος μετά τη στελέχωση των γειτονικών Περιφερειακών Ιατρείων. Συγχρόνως, έθεσε εαυτόν στη διάθεση του συλλόγου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Βαμβακούς.

Αναλυτικά η επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Ζωή προς το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και Μολάων έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,
όπως είστε σε θέση να γνωρίζετε, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινωνία ως πανάκεια στις αγκυλώσεις που σημειώνονταν εδώ και δεκαετίες στο χώρο της Υγείας λόγω της χειρόγραφης συνταγογράφησης. Η εν λόγω διαδικασία μετρά όχι πολύ καιρό ζωής και σύμφωνα με υπουργικές διαβεβαιώσεις, αναθεωρείται, τροποποιείται και βελτιώνεται, ώστε να αρμόζει στα δεδομένα και τις απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ, “του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της Ευρώπης”, όπως ακούσαμε πρόσφατα.

Δεδομένης της ανάγκης ύπαρξης κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής – Η.Υ, εκτυπωτή, internet, αναλωσίμων – για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, γνωρίζετε κι εσείς ο ίδιος ότι σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά και σε ορεινά χωριά, οι αγροτικοί γιατροί αδυνατούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και πολλών μείζονος σημασίας ελλείψεων.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, δυστυχώς, δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη Βαμβακού, οι κάτοικοι της οποίας αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο πλησιέστερο ιατρείο, που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το χωριό. Μάλιστα, οι υπερήλικες ασθενείς υφίστανται μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, καθώς όσοι από αυτούς μπορούν να μετακινηθούν, καλούνται να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για τη μετάβασή τους στο κοντινό χωριό. Εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν εκλείπουν φαινόμενα κατά τα οποία ο γιατρός προβαίνει σε αυστηρά συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι συχνά να επιστρέφουν στη Βαμβακού με ... άδεια χέρια.

Εμείς, ως Πολιτιστικός Σύλλογος “Νέα Ζωή”, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Βαμβακούς κι έχοντας ως στόχο να δώσουμε λύσεις ακόμα και σε θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά μας, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του ανθρώπινου παράγοντα που τόσο ταλανίζεται από την κρίση, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία αυτής της επιστολής μέσω της οποίας επιδιώκουμε:
1) να σας καταστήσουμε γνωστή την αγανάκτηση των κατοίκων του χωριού για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω του νέου καθεστώτος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την επιθυμία τους για άμεση λύση του προβλήματος

2) να σας γνωστοποιήσουμε ότι ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Σαφράς, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χωριό τον τελευταίο χρόνο στο χώρο της εστίασης, προτίθεται να παραχωρήσει την απαιτούμενη για το γιατρό υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει (γραμμή internet, Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, εκτυπωτή, αναλώσιμα), ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
3) να υπογραμμίσουμε ότι εμείς ως σύλλογος δεσμευόμαστε να πράττουμε πάντα προς όφελος των συνανθρώπων μας, εξαντλώντας τις δυνατότητές μας. Είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε το χωριό μας ζωντανό παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί λόγω της κρίσης.

Η θεσμική σας θέση, αλλά και η ευαισθησία που έχετε επιδείξει σε θέματα Υγείας κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως επικεφαλής των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, μας επιτρέπουν να σας θεωρούμε εγγυητή της προσπάθειας που κάνουμε να προστατεύσουμε τους εναπομείναντες θεματοφύλακες της Βαμβακούς.

Είμαστε στη διάθεσή σας! Ελπίζουμε ότι από σήμερα είμαστε και στις προτεραιότητές σας, όσον αφορά την επίλυση του προαναφερθέντος προβλήματος.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς “Νέα Ζωή”
Σπάρτη, 22 Αυγούστου

Ο κύριος Κουφός εξέπληξε ευχάριστα τους ανθρώπους της Νέας Ζωής, καθώς πριν λίγες ημέρες τους γνωστοποίησε ότι το Περιφερειακό Ιατρείο των Βρεσθένων στελεχώθηκε από την ιατρό, κυρία Γεωργακάκου, η οποία προτίθεται να επισκέπτεται και τη Βαμβακού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επιστημονική παρακολούθηση των κατοίκων του χωριού, αλλά και το έργο της συνταγογράφησης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή και οι κάτοικοι της Βαμβακούς ευχαριστούν δημόσια το διοικητή των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, κύριο Κουφό, μιας και σε μία περίοδο βαθύτατης κρίσης, στην οποία δοκιμάζονται ακόμα και οι δομές Υγείας της χώρας, κατάφερε να διασφαλίσει το Υπέρτατο Αγαθό για τους κατοίκους των οικισμών του Πάρνωνα!